6.06.2011

Meenutusi Taist. Bangkok

Seda postitust võib alata sõnadega- ühel vihmasel pühapäeval Nõmme mändide all.
Õues on juuni.
Tänaseks olen kodus olnud kuukene. Minu viimasest blogimisest on möödas väga kaua aega. On tunne, nagu ka rännakutest.
Natuke imelik on kodust neid Tai memuaare kirjutada.
Blogi jäi unarusse sest saatsin oma vaevalthingsees läpaka Vanuatult koju ja tasulises Tai internetiputkas blogi kirjutamine tundus nõme.
Vahetu kirjutamine on kindlasti ausam ja eredam, eks emotsioonid on ajaga tuhmunud aga samas on tunne, et minu hoositahi lugu on ilma Taita kuidagi poolik.

Taimaa, minu reisi viimane sihtkoht oli super!
Lihtne reisida, infot erinevate saarte kohta leiab lihtsalt, transport saarte vahel hästi organiseeritud,  odav, lõbus, muretu ja mind kui söögisõltlast vaimustas Tai köök.
Peale ühekülgset ja kallist Vanuatut, konserviarmastajate Vaikse ookeani saari ning isuäratavat, kuid väga kallist Sydneyt, on Tai köögipool suisa imeline!!!

Taikas keerab maitsva söögi kokku absoluutselt kõigest! Igast looduses kasvavast juurikast (ükskõik kui jubeda haisuga see juhtub olema) ja viimasest kui ühest fauna esindajast. Tailane teab kuidas mereandidest oigama paneva roa valmistada, inimlapse kõhus lõpetavad ka sitasitikas ja vaglad.
Paljuski oli Tai minu jaoks retk köögi ja maitsete maailma!
Tarvitses vaid õhkõrnalt mõelda toidule, kui ninasõõrmed ...
Tais ei ole olemas kohta või aega, kus süüa ei saa.
Iga päev uus menüü, järjekordne söögikoht, mida erinev eelmisest, seda parem.
Teeäärselt kärult, söögiplatsilt, hotelli resordist, moodsast kohvikust, euroopalikust restoranidest, rannabaaridest, tagasihoidlikest logudikest, kus ühes ruumis kostitatakse näljaseid ja samaaegselt kogu pere aega veedab, lapsed kasvavad, riided kuivad. Iga päev midagi uut ja erinevat!

Kõige maitsvamad toiduelamused saab umbes  jalgpallistaadioni suurustelt söögiplatsidelt. See on koht, kus kohalik söömas käib ja kohalik teab mis on hea! Üldiselt on neil ka inglisekeelsed menüüd ja teravad road.


Söögitegemiseks pole palju vaja



Maailma ägedaimad tsillimiskohad



Ämbriga kokteili! Väga praktiline!


Mida iganes!
Shark, crocodile, chicken, tuna, baracuda jne




söök või lemmikloom?


Amet- nõudepesumasin






Võrreldes Vaikse ookeani saarte elanikega on tailased kultuursemad.
Iga maja ees miniatuurne, väikeste detailide ning kulla-karraga templid. Olgu see siis väike osmik või uhke büroohoone. Jalgadel templid on ehitud värskete õitega, templites elavad miniatuursed inimkujud, hobused, elevandid. Jumalatele maitseb roosa mullijook, mida kallatakse klaasi või
jäetakse tempisse pudeliga.

Kui polüneesialane külitab enamuse ajast siis Tai inimesed rapsivad tööd teha.
Väidetavalt on tailane ka "kuradima laisk" nagu ütles Kats ja tööd rabavad hoopis Laost ja Birmast sisserännanud. No mina neil vahet ei tee ja magavaid kehasid kohtad Tais harva.
Tailaste riided on puhtad ja väljanägemine hoolisetud.

Lendasin Sydneyst Bangkoki.  Vaikse ookeani saarte eluga võrrelda on see linn äärmuslik.
Bangkoki tänaval tekib mõte, et huvitav kas tõesti iga iga 3s naine teenib raha keha müümisega ja siis vastukaaluks polüneesia naised, kes kannavad suuri lohvasid riideid mida nad ei heida isegi ujuma minnes.
Nende koerad ja kassid on paksuks söödetud. Läbipaistvad Fiji koerad ei oskaks arvatagi, et need lahmakad elukad on nende liigikaaslased!

Vaikse Ookeani ääres on ostlemisega tuuga, uute riite, bikiinide, deid või suveniiri valik on vaese võitu. Juhul muidugi, kui sa ei ole suurte bula lilledega mustrite austaja, ja ei armasta kuhilatele sarnaseid suuri kleite. Austraalia abi ehk kaltsukad täitsid oma eesmärki ja viimane ku üks minu riideese oli sealt pärit.
Tais on asjad sootuks teistlaadi. Bangkok on ostuparadiiis!


Bangkok- hullumeelseim paik kus ma siiani käinud.
Linn mis ei maga kunagi. Prostituudid, tihe liiklus, 24 h avatud ärid, toiduputkad, pilvelõhkujad ja ligadi-logadi räpsased hurtsikud. Igal õhtul muutuvad tänavad turgudeks. Müüakse absoluutselt kõike. Kasutatud hambaproteese, krokodillikäppasid, halvakvaliteetseid louis vuittoni kotte, lilli altaritele ja templitesse, jumalustega ripatseid, iseennast ja palju, palju muud!
Tais on palju kerjuseid. Eriti suurlinnades. Annad tänaval papil istuvale tukkuvale emale, kel murjamist beebi süles. Siis tuleb jalgetu, siis pime, siis määrdunud ja katkistes riietes laps. Ja siis enam ei anna...

Kasutatud proteesid


Kõike, Bangkokis saab kõike

Royal Palace- uhke ja kuldne kuningakoda






No comments:

Post a Comment