9.08.2010

7 tärni ja erasaar

Olen Fiji põhjarannikul, ühel Taveuni udupeenel saarel.
Eksklusiivse erasaare ranged reeglid!
Saare tőőtajatel ei ole lubatud saare detailidest pl22gutada.
Aga hirmsasti tahaks ju detaile jagada! Ja olen nyyd h2sti kaval, nimetades seda troopilist paradiisisaart armastusv22rselt Kruusa saareks ja kujutan ette, et mina olengi selle saare kuninganna. Tonga kuningannaks ma ju ei saanud :)
Nii ei tule jutuke saare nime otsinguga esile ja s6napaar Red Bull on ju v2ga tihti kasutusel.
(Kenny on ka hirmus pabistaja, kuuldes, et ma kirjutan saarest blogis, mis on p6him6tteliselt kogu maailma inimestele k2ttesaadav, l2ks ta n2os valgeks ja hakkas pusserdama. Olen arvestav ja arvestan niisiis reeglitega)

Facebookis olen juba laianud, et lőőn siin miljon2ride saarel aega surnuks.
Ehh, kui nyyd v2heke kulda ja s2ra maha puhuda, siis pole saarel siiski maksva ymmardatud kylalisena.
Uus elukaaslane Kenny, piloot, lendab Hr Red Bulli eralennukil saare vahet, transportides saarele ka k6ik need kuulsused. Yks viimastest kelle nimi ka lihtsurelikule midagi t2hendas, oli n2iteks S6prade Phoebe, loodetavasti Oprah jäi oma puhkusega rahule.
Niisiis t2nu piloodile avanes ka lihtsal virulasel v6imalus seda eklusiivi oma varbaga puuduta ja silmaga n2ha.


Isikliku varbaga eksklusiivi katsumas

1874 myys Fiji monarh saare eurooplastele, kes rajasid saarele copra kasvatuse (copra on kookosp2hkli viljaliha). Seitsmekymnendatel ostis saare Forbes ajakirja omanik, mees oli sydamega asja juures, aitas kaasa kogukonna elutingimuste parandamisele, 6petas pudulojuseid pidama jne. 2003 aastast on 12 m² suurune saar eravaldus, omanikuks Red Bulli multimiljon2rist omanik.
3 aastat rassimist ja m2gisele laavasaarele kerkis ekslusiivne 7 t2rni kuurort. Maamunal on kokku kaks 7 t2rni kuurorti, teised t2rnid asuvad Dubais. No ja kus siis veel? Dubais on ju ka k6rgeim ja pikim ja suurim- just nii nagu printsi fantaasia ette kujutada oskab,  teevad ustavad alamad unistuse toeks.

Fiji kuurort sai uhke kui pyhademuna! K6ik oli ilus ja tore ja siis, m6ned kuud peale ehitusto"o"de l6ppemist, 2010 m2rtsis kylastas Fijit Thomas, viimase 50 aasta r2ngim orkaan. Fiji 364st saarest sai k6ige tugevamini kannatada Laucala.. Pea 50 protsenti saare puudest oli v2lja kisutud, teed minema uhutud, majade katused lendasid minema jne.
Oleks m2ssumeelne Thomas peasaari ja linnasid sel moel r2sinud oleks tulemused v2ga draagilised.

Hr Red Bull lendas kohale, shokk oli nii suur, et j2rgmisel p2eval pani padavai minema.
Kergendas tublisti oma pangakontot, t2na on veel nipet-n2pet teha, septembri kolmandal n2dalal peab k6ik valmis olema, ehitusmeeste hjordid seilavad tagasi oma kodudesse. Omanik on oelnud, kui saart peaks veelkord selline orkaan tabama, ei hakka tema selle ylesehitamisega enam j2ndama, myyb saare maha.
Ja saar on t6esti v2ga v2ga ilus!! Loodus ja k6ik mis 7 t2rni jaoks inimese poolt lisatud!
Thomas tegi v2iksed korrektuurid ja nagu ikka on igal asjal ka hea pool. Nii ka Thomase v2gitegudel. Nyyd kus pooled puud on maast v2lja kistud on ka m2gise saare vaated paremad. Saarel on endiselt palju rohelust ja ilu! Lopsakas sygavroheline troopikamets, palju saledaid taevasse sirguvaid palmipuid ja suuri v6imsaid vanu puid, mis aja mo"mo"dudes vaikselt k2gistajapuude suurde embusesse kadumas. Kohati metsik ja yrgne, on saar kodupaigaks l2rmakatele lindudele, nahkhiirtele. Taevast vaadates kui roheline tipp kesk helesinist vett. Ymbritsetuna sinisest veest ja korallriifidest.


Vaade iiriskommi aknast


Vinka-vonka teekesed viivad kyladeni, villadeni, mis asuvad m2en6lvadel, fantastilise vaatega loodusele ja tyrkiissinisele ookeanile. Kokku on saarel 25 villat. Ja r22gitakse, et see juhtus nii kuidagi kogemata, sest Hr Red Bull soovis v2ikest, vaid m6ne majakesega saart! Vaene mees! :)
Kalleim, udupeen Hr Red Bulli villa, 11 000 m² pinda, parima vaatega m2e tipus, mida ka kylalistele v2lja renditakse maksab umbes 200 tuhat oo! Minu korteri remondi eelarve…
Tavalise villa oo hind j22b nii 30 tuhande kanti. S22stuka villa saab nii 20 tuhhi eest.
Arhitektuuris ja sisustuses on maitsekalt miksitud traditsiooniline, n2iteks palmilehtedest katused, ja moodne.



Sirvisin lennujaama lounges ajakirju ekslusiivsetest hotellidest yle maailma ja t6esti, minu arust on Kruusa saar yks parimaid!
Saarele p22seb oma lennukiga (kui 10 usd milli maksnud maandumisraja m66dud sobivad), oma jahiga (kui oled piisavalt kuulus ja rikas ning maabumisluba antakse) v6i saare lennukiga. Viimasel juhul tuleb kylalisel v2lja k2ija pisuke papp. V6rreldes majutuse hinnaga on see nagu lumme kusta… alla 20 tuhhi.



Maandusin
Omaniku eralennuk on h2sti ilus asjandus! Istuks nagu ilusas ymaras beezis ja pehmes iiriskommis! 6 reisija kohta, pluss 2. Piloodi cocpitis on nii k6va s6na kompuuter, et isegi Air Pacificu lennukipargile teeb pika puuga 2ra.
Ainukese Fiji saarena, va peasaared, on siin asfalteeritud maandumisrada.


Laavakivile siledat pinda ning perfektset golfimuru saada on r2nk. 18 auguga golgiv2ljaku on heaks kiitnud ka kitsed. Eile saarel ringi tuuritades n2gin yhel astmelisel mururingil yht emast ja 4 kiimalist isast kitse, kes vaikselt puksides emasele muljet avaldasid. J2ttes endast maha kenad hunnikud junne :)


7 t2rni ei anta niisama, lambist. Kruusa saarel valmib pea k6ik kohapeal! 300 inimest on rakkes farmis, yrdiaias, juurviljaias, kookosefarmis, spas, 3s restoranis, golfiv2ljakul, lennujaamas, farmis kanade-kukkede, kitsede, lehmade ja hobustega, veeatraktsioonidega, sadamaga ja muude mehhanismidega, mis saart tőős hoiavad .
Spa on t6eliselt ilus majakeste kompleks kesk rohelust, 6itemerd ja ojade sulinat. Atraktsiooniks ka 2 parti :) Elusad, farmist asumisele saadetud.
Spas on proua k2inud joogatundides. Maailma t2iuslikeim joogaterrass asub m2ekyljel, vaatega merele. Kylaliste tarvis on saarel eratreener. Klientide uputust siin just ei ole ja ilusa p6selohkude naeratusega j6uline tytarlaps annab tunde ka to"o"tajatele.

Kogu spas on hulluksajavalt m6nus atmosf22r ja magusad, puhtad, lummavad, rahustavad l6hnad! Spa kőőgist sai minu lemmikkoht! Siin hea auraga ruumis valmistatakse kohalikust toormaterjalist shampoonid, palsamid, vannisoolad, seebid, kreemid, massasi6lid, kyynlad kogu saare tarvis.








Osake spast

Kookosefarm. Siit majakesest saavad toorainet nii kőők kui spa. Kookosp2hkli valge osa kraabitakse, puru kuivab 2 p2eva p2ikeses, siis pressi ja imeline 6li ongi valmis. 2list valmivad seebid, massasi6lid. Kookosepuru l2heb kooriva kreemi sisse jne. Vinge!




Oma tootajate tarvis on saarel 3 kyla. Tavatootajate kyla, elanikeks fijikad, asub saare teisel kyljel, kuhu k2ib 6 korda p2evas suur, umbes 20 kohaline paat. Tagasihoidlikud majad, naridega toad, 6htusoogiks 1 valik- kasava (kohalik puine maguskartul,pole minu sydant veel v6itnud) ja lihakaste.
Mina elan aga manageride kylas ja see on hoopis teine tase. Tuusadel on 3 toalised majad, lounge, fl2t tv, kőőgi ja dussiruumiga. Kylas on vaid manageridele kasutamiseks baar, pood, j6usaal ja kohvik. Viimane on saatanast! N2dalaga on ta teinud oma tőő. K6ht on pidevalt ettepoole punnis. Kui on koht mis s22stab sind toidupoe kylastamisest, toidunimekirjadest, mida-t2na-kokata kysimusest, n6udepesemisest ja kus 3 korda p2evas oootavad sind valmisroad. Siis toidus6ltlasel on v2ga keeruline tagasihoidlikuks j22da….


Saklastest abielupaar, kes manageerib kogu saare elu, on disiplineeritud fritsude kehastus ning loonud saarel v2ga ranged reeglid, mis kohati kysim2rke tekitavad. Nende arusaam eksklusiivsusest on pisut veider, muutes Fiji Euroopaks. Tootajatel ei ole lubatud kylalistele isegi tervituseks lehvitada, veel v2hem bula hyyda. Ja yldse on soovitav peitu pugeda, kui m6ni kylaline l2heduses. Et jumala eest mitte silma j22da.
Kui ma oleksin multimiljon2r ja otsustan Fijil, Kruusa saarel, yhe n2dala oma luksusest tilkuvast elust veeta, siis ei sooviks ma yldse mitte tunda, et olen Euroopas. Tahaksin just n2ha neid k6rvuni suudega naerul n2gusid ja siiraid bulasid.

Saare osad, kus asuvad kylaliste villad, on justkui pyha ning sinna pole kellelgi asja. Kui ta just asjapulk v6i selle kyla tőőtaja ei ole. Kylalised elavad t2ielikus privaatsuses. Kas nii v2he igav ei hakka… kaua sa ikka oma kallimaga voodis hullad, tore oleks ju 6htul baaris vahelduseks ka m6ne teise miljokaga lobiseda.

N2dala jooksul pole mul 6nnestunud villasid n2ha. Sest saarel on 2 inimest!!!
Kus kylas kylalised parajasti elavad, v6i kus liiguvad pole t2pselt teada v6i ei avalikustata. Jumala eest ei tohi ju klientidega kokku sattuda. H2sti salap2rane! Olen r22kinud manageriga, kel 6igus saarel tuur teha, saladuskatet t6sta ka kylaliste tsoonidelt aga kahjuks pole siiani 6nnestunud aega kokku leppida.
100 % t2ituvust pole siin saarel kunagi ja see pole ka eesm2rk. Tihti pole saarel ainsatki kylalist. See on h2mmastav, aga ka sel juhul tőőtab kogu see masinav2rk p2evast p2eva, őőp2ev l2bi t2ie t6sidusega. Hoidmaks to"o"tajad ja servis tipptasemel.

Ja mida siis rikkurid saarel teevad. M6ni variant aja veetmiseks. Eratreener, erinevad katamaraanid, surf, jooga, j6usaal, spa, windsurf, jetid, sukeldumine, snorgeldamine, kanuud, veesuusk, kalastamine, jahiga s6it, hobused, jalgrattad, ATVd ja kindlasti midagi veel. Lisaks muidugi see spa..... uhuuhhuuuu millised aroomid! Milline tasakaal on siin suudetud luua!

Ja kui k6ik h2sti l2heb naasen luksusesse juba j2rgmisel n2dalal. See oleks v2ga tore, siin meeldib rohkem kui Deneraul. Ilusa looduse keskel, palju ruumi ja 6hku, mul on siin jalgratas, minu privaatranna jupp, kus vist keegi teine ei k2i. Pole ka nii palav kui Deneraul. Ja toredad inimesed.
J2rgmine kord pressin end ka villadesse. Kuigi-kuigi kuulsin pidi kiire kuu tulema. Saarele on oodata paar kylalist!!! ;)

7 comments:

  1. Naljatilk. Ega Sa äkki kogemata saare nime oma postituses ei maininud? ;)
    Mina ei saa aru, kuidas superrikkad armastavad nii hirmsasti privaatsust, aga samas peab teenija pidevalt kuuldekauguses olema, juhuks kui klaasi vett vaja või midagi.. Ja teenijatega liiga sõbralikult lobisemine ei ole hea toon..
    Aga mõnule seal siis täiega ja pane mõni hea kookoseihupiima retsept kõrva taha...

    ReplyDelete
  2. karin,miks sul sääred pesemata on?;]]

    ReplyDelete
  3. Kristel, olen alati sinu huumorimeelt kõrgelt hinnanud a nüüd ei püsi kelgul...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Silja, kus? mis? kuidas?

    Matsirahva jaoks tõesti üsna arusaamatu ja tobe.
    A kui oled superrikas superkuulsus siis võib juhtuda, et kõik tahavad miskit saada. Laenu, autogrammi, sinu vanu trussikuid, ühele pildile pressida, sinult last või jumal teab mida. Ja siis maksadki suurt raha privaatsuse eest. Üksluiseks võivad need reisid muidugi jääda. Ohhh, vaesed superrikkad....

    ReplyDelete
  6. "Fiji 364st saarest sai k6ige tugevamini kannatada.."

    ReplyDelete
  7. karin kallis,tahtsin siin nalja visata,et su sääred on äraütlemata pruunid peaaegu mustad siis,aga vot ei kukkunud välja.minu sääred võid nüüd karistuseks luige pähe maha lasta:]

    ReplyDelete