4.17.2010

Leonard Niit

Tatika eas kuulsin lugu yhest vaiksest kuningriigist polyneesias.
Vaike palmipuudega saar keset suurt sinist ookeani, roohytid, poolpaljad mustanahalised, paljaste tissidega naised kandmas vaid lehtedest seelikuid. Ja paks kuningas, kellel on eestlasest s6ber. See oli minu pilt Tonga Kunigriigist ja Leonard Niidust.
See pilt on mind saatnud ja uudishimu, milline see vaike Tonga Kunigriik seal teispool maakera siis on.

Hiiumaalt parit Leonard Niit suri kahjuks m6ni aasta tagasi. Tema poeg, Lennie Niit aga elab endiselt Tongal. Enne oma reisi v6tsin Lenniga yhendust ja oma viimastel Tonga paevadel oli mul syyr r66m tema pere kylastada.

Leonard Niit kolis Tongale Rootsist, kuhu n6ukogude v6imu eest p6genes. Leo s6itis merd, polyneesia saarestikust valis ta valja Tonga, kuhu 82 aastal pensionip6lve pidama tuli. Rootsi kodakondsusega poeg Lennie kolis Tongale 85 aastal.


Tanseks 50 aastane Lennie on abielus Indiast parit prouaga, kelle nime ma kahjuks ei maleta, neil on 3 ilusat last. Lapsed kelle isa on eesti juurtega rootslane, ema indu ning syndinud on nad Tongal- muljetavaldav kompott :) Igal lapsel on 3 nime- india, rootsi-eesti ning kohalik. Vahemalt perekonnanimi, Niit, on lyhike :)

Lennie nagu tema isagi on tegelenud edukalt kalapyygiga. Kuni tanaseni.
Tonga Kuningriigi poliitika on teema, mis pani Lennie j6udsalt katega vehkima ja vanduma. Kuningriigis ei m6elda jatkusuutlikult, plaanid puudutavad tanast paeva, kuidas KOHE raha teenida. See kuidas tanased otsused homset puudutavad, pole oluline.
Nii ka kalapyygiga. P6hiline kala mida Niidud pyydsid oli miski peen punane kala, mida saadeti Jaapanisse. Jaapanis on punane 6nne ja armastuse varv, punane kala au see. Ari oli hea, kuningriik sai kenasti kasu. Mindi ahneks, valja anti liiga palju pyygilubasid, kala sai lihtsalt otsa. Kaotas riik, meri ja Niidud tegid kalapyygiga l6pparve.

Tongalase m66tu Lenni eesti keelt ei raagi. Kyll aga sain eesti keelt raakida Tonga sugulasi samaaegselt kylastavate Uuno ja Kylliga :)
Selgus, et Kylliga olen N6mmel yhes koolis kainud ja Uno tunneb hasti minu Turbast parit s6brannasid. Vahva lugu kyll Tongal kohata eestlasi, kellega sul on yhiseid tuttavaid.
Kokkusattumus seegi, et Uno ja Kylli pidid sel paeval tegelikult teisele saarele lendama aga lend tyhistati.

Lennil oli palju p6nevaid lugusid kuningriigi elust ja Niitude tegemistest. Pea 30 aastat tagasi, kui Niidud Tongale kolisid, oli elu sootuks teine. Teid ei olnud, kylades elatigi roohyttides, turiste ei kainud, palangisid tanaval ei kohanud.
Leo oli yks vinge tegelane. Otsekohane ja hakkaja. Algust sai tehtud ka tema eluloo kirjutamisega. Kahjuks sai vahk, mida mees juba 10 aastat ravinud, v6itu ja l6pp oli kiire.
Surivoodil oli Leo tunnistanud, et tal on kahju 3st asjast, yks nendest tema l6petamata elulooraamat. Sellest on kahju ka minul. Juhtumised kuningaperega, kellega Niitudel soojad suhted, printsile pruudi otsimine, sehkeldused euroopa sulidega, vaikse ookeani vihased tsyklonid, kalapyyk ja meri.

Aitah Lennile ja tema perele kylalislahkuse eest. Jargmine kord on mul Tongal prii elamine puhtas kodus olemas ;)

No comments:

Post a Comment