4.16.2010

Peolt kirikusse

Edaspidi ilma tappidetta. Nii et arge tappidesse takerduga :)
Minu vana ja tubli arvuti vasis ara. Ehk Fijil saab m6ni it mees talle hinge sisse. Kui ei, loodan, et vahemalt pildid saavad paastetud!

DISKO TONGA MOODI

Laupaeval kaisin kohalikku ooelu uudistamas! Kylalistemaja omaniku naise sugulane, kohalik noormees, keda tihti ringi siiberdamas naha, viskab vaikselt silma. Laupaeval tegi Tohi asja ja uuris muuseas, kas olen ka kohalikul peol kainud. Vastus "ei " viis deidini.
Minu esimene kohalik disko ja deit mustanahalisega! Irena l6i kampa ja kell 9 oli dziip kolme noomehega ukse ees.
Noorte tongalate pidu algab autos. Tiirutatakse mooda tanavaid ja tarbitakse kangemat kraami. Sain maitsta kookospahklimaitselist viina. Arak, palmiviin see vist siiski ei olnud. Kui on ennast vinti v6etud, ka juht, sest Tongal promille ei loeta, suundutakse klubisse. Meie auojuht Loka oli viisakas noormees ja roolis ei napsutanud.


Klubis Billfishi sisustuses on kasutataud kohalikke rahvusmotiive, katus  6lgedest, keset saali on platmass lauad-toolid, mangiti moodsat ja head hiphoppi. Juuakse kohalikku rummi ja viina, 6lut, sest see on odav. Tongalaste kuulus tantsulembus jaab klubis nagematta. Enamus punt j6lgub baarileti aares.
Mehed on klubis ylekaalus. Naised kannavad suuri t-sarke ja teksaseid. Naistele tegid silmad ette ylesloodud, seksikalt puuse h66rutavad mehed, fakaleitid.

Fakaleitid on iidse polyneesia traditsioonide jargi kasvatatud noormehed. Pere on Tonga yhiskonna alus. Pered on suured ning tavaliselt on vanima 6e kohustus perekonna elu organiseerida. Samuti on ara jaotatud naiste ja meeste tood. Kui peres on vaid poisslapsed, kasvatatakse yks poegadest yles kui tydruk. Tema kohustus on abistada ema kodutoodega. Noormehed ise kutsuvad ennast leiti-ks e ladies. Kuna tongalased on yldjuhul suured, on neid naiselike maneeridega kolgateid paris naljakas vaadata.

Valgeid naisi peale meie ma ei nainud, meil egotripp!
Keset head tanstuhoogu aga jai muusika vait ja inimesed hakkasid end minema sattima. Miks? Aga selleparast, et pyhapaeval on vaja minna jumala palge ette ja k6ik peod l6ppevad sydaool :)
Reedeti kaib pidu hommikuni.

Selgus, et meie 3st noormehest 2 kaivad samas kirikus, kuhu mina eelmiel pyhapaeval palvust vaatama sattusin. Leppisime kokku, et hommikul kohtume kirikus, kus noormehed ka laulavad.

KIRIKUSSE
Kell 10 olime Irenaga platsis. Kirikusse sisenedes jaetakse jalavarjud ukse taha. Vitsaga mees naitas kohad katte. Seekord joppas, saime kohad viimasesse ritta.
Kiriku ees on suur paadile sarnanev seest tyhi puutyvi, seda kaikaga tagudes tuletatakse kylarahvale meelde, et vaja kirikusse tulla. Seda k6minat v6ib nadalavahetusel mitu korda paevas kuulda. Pyhapaeviti alustatakse paeva kirikus kella 5-se kava joomise tseremooniaga.
Kirik oli jallegi v6imas elamus! Tongalaste lauluhaal on mind ara v6lunud!
Tegin ka esimese filmiklipi, loodan, et see suudetakse paasta ning saate ka aimu kuidas tongalastel jumalaga suhted.
Minu vanaema on kindlasti r66mus, kuuldes, et olen viimase 2 nadala jooksul lausa 3 korda kirikus kainud. Kui muidugi jatta mainimata, et kirik kaib peoga kasikaes ;)

Õlgedest seelikutes noormehed jaid 45 minutit hiljaks. Ja tukkusid pea kogu teenistuse.

Selgus, et nad valmistasid ette l6unat, umut. Selgus ka, et yks jutlustajatest on Loka isa ja musta riietatud ylis6bralik vanadaam, kes oli meid enne palvuse algust kyllakutsega yllatas, Loka vanaema.
Meid, kahte v6hiv66rast palangit e valget kutsuti enda koju l6unale! Loka perekond elab kiriku k6rval, nii et kaugele polnud vaja minna.


Umu on traditsiooniline Tonga roog. Traditsiooniliselt tehti umu maasse kaevatud augus, tanapaeval on tihti tegu ka rauast jalgadel grilli meenutava alusega. Umut valmistavad yldiselt mehed. Rauast alusel tulid peale paksude tekkide ja pappide eemaldamist nahtavale h6bepaberis lambaliha ja kala. Liha massitakse kypetamisel lu lehtedesse. Lambaliha mulle ei istunud,kala kookosekastmes oli suureparane! Liha all, sytega kypsetati juurikaid. Kuumuse hoidmiseks olid sytega segi raudkangid.



Juurikaid kasvatavad tongalased ise. Igal tonga majapidamisel on kuskil oma maalapike, kust saadakse igapaevane toit. Ise hindavad nad k6ige k6rgemalt taro taime, mis on ka turul suht kallis. Taroga on k6vasti massamist, taime valmimist tuleb oodata 9 kuud. Et u meetri pikkust tarot maast katte saada, tuleb k6rvale veel suurem auk kaevata.
Arvestades suurt toopuudust ja tongalaste laiskust on maalapike suureks abiks, et ara elada. Igas hoovis, kylas ka tanavatel, jooksevad ringi kanad ja sead. Siga on pidupaeva roog. Lammast ostetakse sisse Uus-Meremaalt.
Syyakse ka koeri. Eelistatakse naabri kutsusid. Eriti hinnas on hea toidu peal palangide e valgete penid.

Juurikatest saime maitsta kypsetatud breadfruiti ja erinevaid maguskartuleid.
Tanu lahketele inimestele sain maistvat kohalikku toitu. Kahjuks ei leia pealinnas soogikohta, kus menyys tonga road. Olen soonud sushit, hiinakat, pastat aga mitte tonga toitu, sest seda ei pakuta!

Peale rikkalikku l6unasooki lobisemise sympaatse jutlustaja ning Loka vanaemaga. Viimane on tootanud pedagoogina, tema inglise keel on suureparane. Hallipaine ylimalt armastusvaarne proua selgitas meile, et kannab musta 6 kuud peale oma abikaasa surma. Ja silma pilgutades tunnistas, et tal on natuke hea meel ka, et abikaasa suri, sest nyyd saab ta ka enda elu nautida. Ei pea ood ja peavad meest ymmardama. :)

Igal pyhapaeval tehakse selles majas syya 4le perele. Tihti liituvad soojatega ka peogade s6brad. Tongalastele meeldib syya ning oma sooki teistega jagada. Pyhapaeviti on kombeks viia kandikuga syya ka naabritele, kes siis omakorda midagi vastu toovad.
Jagamise rõõm :)

No comments:

Post a Comment