4.17.2010

Kuningriik

TONGA KUNINGRIIK

Polyneesia ainus s@ilinud kuningriik koosneb umbes 170 saarest, kattes 700,000 km2 ookeani pinnast. Erinevatel andmetel umbes 40 saart on asustatud.
Georgaafiliselt on kuningriik jagatud 5 saaregrupiks- 'Eua, Tongatapu, Ha'apai, Vava'u ja Niuas.
Tongatapu on suurim, siin asub ka pealinn Nuku'alofa.

Tonga Kuningriigis elab u 101,000 elanikku. Umbes 40% tongalastest elab allpool vaesuse piiri.
2 korda sama palju tongalasi elab Uus-Meremaal, Austraalias, USAs. V@lismaale minnakse parema teenistuse lootuses. V@lismaal tootav sugulane on kasulik kogu perekonnale. Tongalastel on kombeks k6ike jagada, nii v6ivad siis k6ik helistada ning tood rassiva sugulase k@est raha kysida. "Ei" on tongalstele v66ras s6na.


Teed on Tongal kehvad. V@iksed kylateed on valgustamata, kui hiirejuust auk augus kinni, peateed on ok, suure vihmaga uputab, ja korralikult! @rajooksule pole m6eldud.











KUNINGAPERE
Paar aastat tagasi suri legendaarne kuningas Tupou IV, kungriigi alamad kandsid terve aasta musta, leinamaks kadunukest.

Valitsev kuningas George Tupou V, trooniti 2008, eelmise kuninga poeg on k6lakate j@rgi gei. Erinevalt traditsioonilisest kuningast ei ole tal naist ega ametlikke lapsi.
Kuningal on riigis 100 % v6im.
Tupou V soovib teha riigis muudatusi, jutt k@ib demokraatiast. Arvamusi on mitmeid, osad tongalased igatsevad vana kuningat ja ei taha demokraatiast kuuldagi, teised on vastupidisel arvamusel. 4 aastat tagasi oli pealinnas k6va moll, enamus @rihooneid p6letati maatasa. Kodanikud protestisid kuningav6imu ja hiinlaste vastu. Nuku'alofat ehitatakse t@naseni yles.

Kuulsin sellist lugu. M6ned aastat tagasi tuli keegi t@htis riigitegelane "geniaalsele" m6ttele- myyme Tonga passe. Myydi ja saadi k6va tulu.
Enamus ostjatest aga olid hiinlased, t@psemini k@put@is @rimehi, kes t@na omavad enamuse v@ikseid konservi-toidupoode Tongal. Passid osteti odavale tooj6ule, kes saadeti Tongale toole. Kohalik on laisk, hiinlane tragi. Kohalik poepidaja, kes peab yhte, kahte poodi, soodi v@lja, sest tema kokkuostuhind ja myygihind on k@rgemad. Kohalik ei saali hiinlast, kuid eelistab siiski odavamat kraami.
J@llegi hea n@ide sellest, et ei m6elda tulevikule. K6lakas raagib, et tulu v6ttis kunn endale "ahhh mis teede remont".
Riigis kus valitseb korruptsioon ja onupojapoliitika on k6ik k6igiga sugulased.
Uskumatuid lugusid on palju.

Yhe r@@kisid hambaarstideks 6ppivad saksa kutid, kes tootasid Tongal vabatahtlikena. Arstiabi ja hammaste ravi on tongalastele tasuta. Kohalike hambad on sakslaste s6nul v@ga halvas seisus. Abiprogrammi raames toodi muuhulgas lastele hambaharjasid. Harjad anti pidulikult kooli juhtkonnale. J@rgmine p@eval oli korraarmastajate noormeeste shokk suur, kool myys hambaarjasid lastele.


TONGALASED
Perekond on Tonga yhiskonna alus. Pered on suured, t@nap@eval kyll pisut kahanevad aga siiski 7,8 last on tavaline.
Kui perekonda pole lastega 6nnistatud v6i on v@he lapsi, on tavaline sugulaste lapsi adopteerida.






Tongalased on lahked, siirad ja v@ga r66msameelsed. T@naval lehvitatakse ja hyytakse bye!

Vanim tytar on lastest oluliseimal kohal, tema lapsed on k6rgemal kui teised lapsed. J6uludel saavad tema lapsed paremad kingid.
Kui lapsevanemad meisterdavad ainult poisslapsi, lahendadatakse probleem sedasi, et kasvatatakse lihtsalt poisit tydruk.
Naiselikke mehi, geisid, kohtab t2navatel tihti.

Pildil käib usin täiotsing.




No comments:

Post a Comment