12.28.2010

Beanut butter ja muud jubedused

Olen ennast ikka seiklushimuliseks ja huvitavaks persooniks pidanud, alati valmis proovima midagi uut, mekkima põnevaid maitseid maailma rikkalikul toidulaul (ussid ja prussakad, siin kaldun arvama, julgust napib...)

Aga mõningad toitumisharjumused on lausa jõledad!
Olen laeva kolmest elanikust ainuke, kel hommikusöök au sees. Kui mulle meeldib väikekodanlikult kenasti kõik koos kaetud hommikusöögilauakese ümber istuda, siis teistel on suva! Meie ühised hommikusöögid leiavad aset ainult ja ainult minu algatusel. Mis puutub Lindasse ja Nixoni, siis nemad on rahul ka püstijalul või teleka ees, miskit nosima
Täna hommikul oli isu võileivagrill soojaks ajada. Küsimuse peale, milliseid võikusid keegi soovib, kas juustuga sobib kõigile, sai jällegi selgeks kuivõrd erinevad on  toitumisharjumised emakesel maal.
Linda soov saia vahele baked beans lajatada oli niivõrd kummaline, et küsisin üle. Nixon, kel puudub igasugune ühine ajalugu juustuga (samuti võileivagrilliga) ühines tema sooviga. Saiaviilud ja vahele konservioad.... õhhhh
Vegemite ja beanut butteri kõrval on soe oasai muidugi poisike. Need 2 kuuluvad minu silmis toidutabeli esijubeduste hulka.

                                                         Nixoniga

Vanuatu kultuuri esindav Nixon sööb üldjuhul kõike, mida valmistame. Tutvus oliividega ei viinud kiindumuseni, juust jätab ta külmaks, magusast suurt lugu ei pea, päevade kaupa võib meie isiklik aborigeen toituda breakfast crekceritest ja kuivalt toorestest kiirnuudlitest. Täielikud hitid siinpool maakera.. :/


Vanuatu köök on väga lihtne. Maitseaineid praktiliselt ei kasutata.
Port Vila turul valmistavad vormikad prouad kohalikku toitu, mida saab laudlinakesega kaetud laua taga istudes süüa või kaasa osta. Take away pakitakse banaanilehte.
Küpsetatud banaan (erinevad ja põnevad sordid, mis tavalisest banaanist suuremad).........






Fijil on tänu elanikkonna suurele indude potsendile toiduvalik tunduvalt laiem ja vürtsikam. Vanuatul indusid ei ole, maitsvat india kööki samuti mitte. Siin on hiinlased, kes peavad tillukesi tolmuste riiulitega poekesi, mille ukse kohal ripub eksitav silt Supermarket või Mall. Inglise keelt üldiselt poepidajad ei jaga. Ja üllatavalt ei kohta tänavatel hiina kiirtoidu putkasid.

Enne suurt maadeavastamist, mil eurooplased siia maailma nurka seilasid, olid enamus polüneeslased taimetoitlased ja usinad kalamehed. Saartel lihtsalt ei elanud loomi ega linde, keda vardasse ajada.
Metssiga, lehmad, kodusiga, tänapäeval lahutamutu tegelane polüneeslase toidulaual, olid tundmatud, samuti kana.
Muna on hakatud üsna hiljuti sööma, väiksematel saartel kasvab endiselt viimasest kui munast tibu.

No comments:

Post a Comment