5.20.2010

VIHMAVEE KORILUS


Tsiteerides Eesti Poissi, kes õpetas mind hindama Puhast Vett.

Olles kaitstud reostuse, putukamürkide ning happevihmade eest paiknevad Fidzi saared 2500 km kaugusel lähimast kontinendist omamata saartel ühtegi tööstust, mis tekitaks reostust. Autoliikluse saaste on minimaalne. Hinnalise vee allikaks on vihmasadu, millest osa voolab ookeanidesse uuele looduslikule ringile moodustades ojakesi, seejärel jugasid ja lõpuks jõgesid ning vajamineva kasutavad enda tarbeks, floora ja fauna.
Maa veehulk määrab ära saju rohkuse, seega pole üllatus, et keset maailma suurimat veekogu, Vaikset ookeani, mis katab peaaegu kolmandiku kogu planeedist paiknevad need imelised saare. Olles otseselt mõjutatud päikesest tõuseb mage ja reostamata vesi Fiji saarte ümbert läbi atmosfääri kõrgustesse. Üles tõusnud veeaurud jätavad endast maha soolad ja keemilise tabeli elemendid, kondenseeruvad ning langevad taas maa peale vihmapiiskadena. Selline bioloogiline protsess toodabki maailma parimat joogivett.
Fiji saared paiknevad selles punktis, kus algab päev meie kõigi jaoks. Geomantilise füüsikateaduse kohaselt on Fiji saarte keskpunkt ühe maailma energeetilise võimukeskme asukohaga. Sellises lõikepunktis on võimalik mõõta ainulaadseid energia sagedusi, mis mõjutavad igat liiki eluvorme, mis paiknevad selles piirkonnas. See võimaldaks selgitada Fiji vihmavee ainulaadset informatsiooni mustrit. Nende keemiliste ja biofüüsiliste omaduste ning tema puhtuse tõttu on see vesi äärmiselt tervistava toimega. Fiji vihmavesi on ka mõjutatud elektro- magneetiliste sagetuste poolt, mis annavad veele “elujõu”, mis teeb Fiji vihmaveest elava vee. Just see mõõdetav potensiaalne energia on see, mis mõjutab siinse vihmavee tervistavaid faktoreid.


Peale sõprust EP-ga ei ole minu toidukorvi kordagi veepudelit sattunud. Joogivee kogumine, sajuga kaussidega mässamine tundus esialgu veider. Ja mis mõttes ei filtreeri? Oli minu esimene küsimus.
Nüüd aga tundub veider poest pudelivett osta. Nii armas ja loodussõbralik on mõte sellest, et ammutad endale joogivett otse taevast!
Ja tuleb tunnistada- head maitseomadused.

Seoses joogivee teemaga olen kokku puutunud teemaga kohalik gigant Fiji Water. Pudeldatud joogivesi Fiji Water on siinmail tegija. Tegija suure T-ga.
Arengumaal, kus militaarne võim, on omad seadused mis lubavad ühel Fiji suurimal firmal omasoodu tegutseda. Makse nad väidetavalt ei maksa, kontrolli all on ajakirjandus, ära ostetud on valitsus jt tähtsad kraed.
Kohtasin üht poolakat, kes vaikse ookeani saartel paarkümmend aastat bisnesit ajanud. Härra oli kõnealuse firmaga algusaastatel tihedalt seotud. Päevani, mil kosunud firma juhtkond pani poolakale püstoli otsaette ja “soovitas” oma osakutest loobuda. “Loobusin. Oleksin nagunii neile kaotanud”
“Untouched by man. Until you drink it” seisab pudeli sildil. Untouchable iseloomustab ka firma staatust.
Fiji water on registreeritud kaubamärk. Igapäevaselt eksporditakse tohutus koguses merekondeinereid Austraaliasse, Uus-Meremaale, teistele Vaikse ookeani saartele ning Ameerikasse. USAs on Fiji Water nr 1 importitud vesi. Tarbijateks rikkad ja ilusad. President Obama poseerib just selle veepudeliga. Saatkondadel on lepingud Fiji veega.
Tähelepanuväärne on fakt, bränd Fiji Water sisaldab nimes riigi nime, olles nii olulisemaid riigi reklaamijaid teispool piire. See on üks põhjus, miks firma suhted valitsusega on head. Liigagi head.
Hiljuti ilmus lugu sellest, kuidas välisajakirjanik, kes Fiji poliitilist olukorda kajastas, toestas uurimist ka Fiji vee tagamaade kohta. Proua arreteeriti päev pärast Fiji Water kontori külastust. See, et ta sõjalise riigikorra kritiseerimise pärast riigist välja saadetakse, sellega oli ta arvestanud. Aga sellega, et tema arvutit läbi kammivat politseimeest ärritab enim info mis käib Fiji Water aadressil, shokeeris teda.

“Every drop is green” seisab nende saidil.Vett reklaamitakse kui loodussõbralikkuse etaloni. Kodulehel poosetab firma ulatuslike projektidega Fiji keskkonna säästmiseks ning taastamiseks. Plaanid on kiiduväärt ja ilusad, tõsi on aga see et kõik tegevused on suunatud tulevikku või on nende positiivne mõju loodusele väga pikaajaline.
Fiji Water tehasest paarikümne kilomeetri kaugusel on linnake, kus on suured probleemid joogiveega. Kohalikud on sunnitud ostma joogivett poest, pudeldatud vee müügihind on sama mis USAs.
Keskkonnasõbralikkusele tõmbab vee peale ka fakt, et vedel kraam jõuab tarbijani plastikpudelis. Ja pudeli valmistamiseks kulub tonnide viisi loodusele ülikahjulikku ainet nimega pet.

See on huvitav lugu, kuidas pudelivee tootja on saavutanud riigis sellise positsiooni.

Irooniline selle loo juures on fakt, et enamuses joovad kohalikud kraanivett. On muidugi erandeid, osad majapidamiste ning hotellikomplekside juures võib näha veetsisterne vihmavee kogumiseks.

Just niimoodi see käibki. Kõik majapidamises vabad potid ja potsikud vihma kätte

No comments:

Post a Comment