12.03.2010

Vanuatu saar nr 2, Anatom

To;o;ga laeval kaasneb ainulaadne v6imalu n2ha Vanuatut, kuhu tavaturist ei satu. Meie reis viib k6ige p6hjapoolsemast Anatom saarest kuni Sola saareni, l6una tippu v2lja.
Puudub ligip22s, saared elavad vaikselt oma elu. Vanuatul on 100 dialekti, mis on rahvaarvu 250 tuhat inimest juures v2ga palju. Naaberkylad ei saa m6hkugi yheteisest aru, r22kimata naabersaartest. Vanuatu kuulus Pranstusmaale, yhine keel, milles suheldakse on inglise-prantsusekeele segu.


Pyhap2ev, 20 tundi s6itu Port Vilast esimese saare Anatomi suunas t6i otse loomulikult reaalsusse tagasi ja lainetas sajaga. Seekord mitte kyljelt kyljele, jaht hyppas lainelt lainetel.

Anatom saar
Anatom saarel kasvavad m2nnid!!!! No t6esti, nagu Oota sa multas nyhkisin nukkidega silmi, kas silm ei peta! Oleks justkui Euroopasse sattunud! Pilved m2gesid embamas, tume taevas ja m2nnid! Euroopat meenutas ka vee temperatuur, mis oli kylm!!

Mul on hea meel, et to;o;pakkumine tuli purjejahilt. Purjejaht ei hyppa niiv6rd kui mootorjaht. Ja muidugi tuleb kasuks jahi suurus.
Suur oli minu yllatus, kui j6udes sihtkohani, parkisime Blue Goldi hiiglamasuure kruiisilaeva k6rvale. P2ris kummaline on n2ha pisikese liivarannaga saare kylje all laeva, mis on sama suur kui saar ise. Turistid käivad, saare elanikud teenivad k2sito;oga raha ja elu saarel on heal j2rjel.
Toogrupp paigaldas saarele taldriku ja elektri. Ja oli v2ga naljakas. Pangakontor on keskmise eestlase v2ga v2ikse to;o;riistade kuuri m66tmetega. Nüüdsest on pangakontor ainuke koht saarel, kus on elekter. Suur valge taldrik ning suured p2ikesepatarei paneelid m6jusid ysna veidralt.
Vahetasime bensiini suhkurmagus mahlaste kuldkollaste suussulavate anasside vastu. Lisaks kastit2is kookoseid ja greipe.
To;o;grupp koosneb Austraalia ja Uus-Meremaa vanameestest, kes on spetsialistidest, ning Vanuatu kuttidest, kes on lihttöölised.
T2na selgus erimeelsus toidu osas. Linda hakkas vastumeelselt laeval koka ametit pidama. Ja tuleb tunnistada, ta on oma ametis lihtsalt suurep2rane!!! Laeva meeskond, kuhu on lisandunud ka 5-s liige Solana, aina kiidavad toitu takka. Spetsialistid samuti. Aga pyya sa siis k6igile meeldida. Vanuatu kutid krimpsutavad spagettide, muffinite, ahjukartulite peale nina. Riis, turistieine, hakkliha, sai ja kypsised on need, mida nemad sooviksid.
Linda on n6utu, kas ma hakkan nyyd siis riisi konservlihaga pakkuma?
Vanuatu kuttide elus on minul ka yks oluline roll m2ngida! Esimest korda elus, t2nu minu hoolivatele k2ekestele, saavad tyypide riided pestud pesumasinas ning kuivatatud kuivatis. Tavapäraselt, kohalike kombel loputatakse riided merevees puhtaks.

2 comments:

  1. Kui palju te saate saartel ka ringi vaadata? Ei tea, palju need saarekesed üksteisest ka erinevad? Rand, kookospalmid, džungel, suussulavad ananassid ja naeratavad pärismaalased- ja nii Anatomist Solani? Ootan huviga, millal see paradiis põrguks muutub.

    ReplyDelete
  2. Sa pole ammu kodust v2lja saanud....

    ReplyDelete